عفونت دندان - متخصص ارتودنسی دکتر عشاق
از جمله بیماریهای دهان و دندان که برای بیمار بسیار آزار دهنده و دردناک میباشد، عفونت دندان است. برای بررسی راههای درمان و انتخاب بهترین گزینه ابتدا باید علل بوجود آورنده عفونت و عوامل زمینه ساز تشدید آن بررسی شود. مراجعه به موقع و معاینههای منظم میتواند از بروز عفونت دندان و تشدید آن پیشگیری نماید.
عفونت دندان و عوامل زمینه ساز تشدید آن
برای آشنایی با عفونت دندان، علل ایجاد و راههای درمان آن با متخصص ارتودنسی دکتر عشاق همراه باشید.
عفونت دندان (آبسه دندان یا آبسه لثه) به صورت تورم، التهاب و مملو از ترشحات چرکی در ریشه دندان یا سطح لثه نمایان میشود. عفونت دندان درد بسیاری دارد و اگر درمان نشود ممکن است تا استخوانهای اطراف ناحیه عفونی شده گسترش یابد.
عفونت دندان علل مختلفی دارد که از آن جمله عبارتند از : پوسیدگی دندان و کانالهای قدیمی ریشه دندان.
اگر دندان ها به درستی تمیز نشوند، پلاک غذایی که روی دندانها ایجاد میشود محیط مطلوبی را برای رشد باکتریها ایجاد میکند. پوسیدگی دندان و تجمع باکتریها در آن منجر به تخریب مینای دندان و لایه نرمتر بافت زیرین دندان یعنی عاج میگردد. این پوسیدگی میتواند وارد مرکز دندان شود و پالپ ملتهب گردد. اگر پالپ از بین رود به عفونت منجر میشود و اگر گسترش یابد به بافتهای نزدیک ناحیه عفونی و استخوان احاطه کننده دندان نفوذ میکند و در نتیجه آن عفونت دندان ایجاد میشود.
گاهی نیز در عصب کشی در کانال ریشه دندان ممکن است که باکتریهایی رشد کنند که منجر به عفونت گردند. عوامل زمینه ساز عفونت عبارتند از:
عدم رعایت بهداشت دهان مانند استفاده نکردن از مسواک و نخ دندان
خوردن افراطی شیرینی و مواد قندی
خشکی دهان در اثر مصرف برخی داروها و سالخوردگی
عفونت ناگهانی ایجاد نمیشود و معمولا در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم مراجعه به موقع به دندانپزشک جهت بررسی دندانهای پوسیده و آسیبهای لثه صورت میگیرد. باید توجه داشت که بین منبع عفونت دندان و لثه تفاوت وجود دارد. عفونت دندان از کانال مرکزی دندان ناشی میشود و در انتهای ریشه دندان ایجاد میگردد. ولی عفونت لثه با تشکیل کیست عفونی خارج از دندانو در کنار ریشه تشکیل میگردد. همچنین نوع درمان نیز به منبع ایجاد عفونت بستگی دارد.
علائم عفونت دندان
علائم عفونت دندان عبارتند از:
درد وحشتناک: مشخص ترین علامت عفونت دندان میباشد.
بوی بد دهان که ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نیست بلکه از عفونت سرچشمه میگیرد.
تیر کشیدن گردن، گوش و استخوان اطراف ناحیه عفونی شده
دردی که در اثر دراز کشیدن شدیدتر میشود.
حساسیت به فشارهای دهانی و غذاهای سرد و گرم: هنگام خوردن غذاهای سرد و گرم بیمار درد احساس میکند و طعم تلخی را نیزدر دهان حس میکند.
تورم و التهاب گونه و غدد لنفاوی گردن: در صورت عدم درمان عفونت به نواحی اطراف گسترش مییابد و آنها را نیز درگیر میکند.
افزایش تنفس و ضربان قلب
تب: نشاندهنده عفونت شدید است. معمولا احساس خستگی و نمایان شدن گرههای لنفاوی در گردن نیز با تب همراه میشود.
طعم ناخوشایند دهان
حالت تهوع، اسهال و استفراغ
سردرد
بیمار باید قبل از اینکه درد دندان گسترش یابد و اوضاع وخیمتر شود به متخصص مراجعه کند تا از خطر گسترش عفونت پیشگیری شود. اگر عفونت وارد جریان خون شود منجر به خستگی، گیجی، سردرد و تب و لرز میشود. التهاب ممکن است باعث اختلال در تنفس و بلعیدن گردد.
اقداماتی که متخصص انجام میدهد شامل ضربه زدن به دندان جهت بررسی درد دندان و حساسیت بیمار، عکسبرداری از دندان برای تشخیص آبسه و عفونت و ترکیدن و پخش شدن آن و انجام سی تی اسکن برای تشخیص ناحیهای که عفونت در آن پخش شده میباشد.
درمان عفونت بستگی به اندازه کیست دارد اگر کیست کوچک باشد از طریق عصب کشی و اگر بزرگ باشد با جراحی کیست انتهای ریشه دندان برداشته میشود. بر روی لثه برشی ایجاد میشود و به انتهای ریشه دسترسی پیدا میشود سپس از طریق جراحی ناحیه عفونی تخلیه میگردد و با سرم شستشو داده میشود. در پایان انتهای ریشه پر میشود و لثه بخیه زده میشود.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments