اهمیت بهداشت دهان و دندان در مادران باردار
بهداشت و مراقبت از دهان و دندان در مادران باردار
معمولاً در دوران بارداری سلامت لثه و دندانها تا حدی به خطر میافتد. برای درک این موضوع باید چند نکته را بدانید :
1. همه افراد در پایان روز به کمترین میزان انرژی میرسند در دوران بارداری به طور کلی میزان انرژی کمتر بوده و فرد زودتر خسته میشود. در نتیجه از بهداشت دهان و مسواک زدن شبانه ممکن است چشمپوشی شود و مراجعات منظم به دندانپزشک انجام نشود. این وضعیت باعث تشکیل جرم و رسوب در سطح دندان و تجمع باکتریها و در نهایت پوسیدگی دندان و عفونت لثه میشود.
2. تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث میشود سلامت لثه مادر به خطر بیفتد و احتمال ژنژیویت بارداری افزایش پیدا کند. در صورت سهل انگاری در بهداشت دهان، لثه تحریک شده و التهاب ایجاد می شود و در نتیجه به سهولت خونریزی میکند. ژنژیویت در صورتی که درمان نشود ممکن است بدتر شده و به وضعیتی به نام پریودنتیت تبدیل شود که جدیتر بوده و ممکن است منجر به تحلیل رفتن استخوان و همچنین گسترش عفونت در بدن شود. پژوهشگران دریافته اند بین زایمان زود هنگام ، وزن کم در هنگام تولد و التهاب یا عفونت لثه در دوران بارداری ارتباط وجود دارد.
3. ناخوشی صبحگاهی بارداری که از علائم شایع آن حالت تهوع و استفراغ است باعث میشود اسید معده در تماس با دندانها قرار گرفته و مینای دندان فرسایش پیدا کند در نتیجه احتمال پوسیدگی افزایش مییابد.
4. در دوران بارداری معمولاً دفعات خوردن بیشتر میشود اما این باعث میشود مدت طولانیتری دندانها در تماس با اسید قرار بگیرند. در اثر مصرف مکرر غذا باکتریها فرصت بیشتری برای فعالیت دارند و باکتریهای اسید دوست مانند استرپتوکوکوس موتانس نیز بیشتر فعالیت کرده و در نتیجه فعالیت آنها باز اسید بیشتری ترشح میشود و این چرخه دندانها را تخریب میکند.
5. زنان باردار باید ویتامینهای پیش از بارداری مانند اسید فولیک مصرف کنند تا از سلامت کودک در دوران بارداری محافظت شود. هنگام انتخاب ویتامین و مکمل باید توجه داشته باشید از انواع جویدنی استفاده نکنید. در صورتی که ویتامینهای جویدنی میخورید آنها را پیش از مسواک زدن مصرف کنید. توجه داشته باشید بسیاری از انواع داروها و ویتامینها حاوی مقدار زیادی قند هستند که برای دندانها مضر است.
سلامت دهان مادر چه تأثیری بر سلامت کودک دارد؟
سلامت دهان مادر ارتباط نزدیکی با سلامت کودک در حال رشد در داخل شکم او دارد. باکتریهای موجود در دهان مادر میتوانند خود را به جنین برسانند. در صورتی که مادر باردار باکتریهای زیادی در دهان خود داشته باشد و دچار التهاب یا عفونت لثه باشد ممکن است باکتریها خود را از طریق جریان خون به جنین برسانند و باعث تولید مواد شیمیایی به نام پروستاگلاندین شوند. این مواد شیمیایی میتوانند درد زایمان زود هنگام ایجاد نماید و منجر به تولد کودک نارس شوند.
پس از این که کودک متولد میشوند باز هم مادر ممکن است باکتریهای دهان خود را به کودک منتقل نماید. دهان مادر مملو از باکتریهای مضر است بنابراین مادر باید با رعایت بهداشت دهان در کاهش جمعیت باکتریهای دهان خود کوشا باشد.
مسواک زدن خطر عوارض بارداری را کاهش میدهد
احتمال عوارض بارداری در مادرانی که دندانهای خود را مرتباً مسواک میزنند و نخ دندان میکشند کاهش پیدا میکند. همچنین احتمال عفونتهای دندانی در کودکان در آینده، کاهش پیدا میکند.
توصیه ها:
از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید و حداقل روزی دو مرتبه مسواک بزنید اما بهتر این است که پس از هر وعده اصلی مسواک بزنید. همچنین حتماً هر روز نخ دندان بکشید. برنامه غذایی سالم داشته باشید که مواد مغذی مختلف مصرف کنید تا سلامت دندانها و سایر بافتهای بدن حفظ شود.
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/Pages/Brushing-for-Two-How-Your-Oral-Health-Effects-Baby.aspx
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments