ارتودنسی نامرئی چیست؟ - دکتر مرتضی عشاق
سالهاست پزشکان متخصص به منظور درمان ناهنجاریهای فک و نامرتب بودن دندانها از ارتودنسی استفاده میکنند. در این روش با ایجاد نیرو به دندان و فک بالایی و پایینی میتوان ناهنجاریها را رفع کرد و به زیبایی چهره و لبخند فرد کمک کرد. امروزه از ارتودنسی نامرئی به دلیل دیده نشدن آن به هنگام باز شدن دهان استفاده میشود. در ادامه به معرفی این روش میپردازیم.
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی یکی از روشهای درمانی است که پزشک متخصص به منظور درمان ناهنجاریهای فک و نامرتبی دندانها از آن استفاده میکند. همان طور که میدانید تنها روش دائمی برای رفع ناهنجاریهای دندان و فکها بدون عمل جراحی ارتودنسی است. در این روش ممکن است نیاز به کشیدن دندانها باشد اما با کمک آن میتوان تغییر بسیاری در زیبایی چهره ایجاد کرد. این روش با وارد کردن نیرو به دندانها برای جابجا کردن آنها از ریشه یا جهت دادن به حرکت فکها، منجر به رفع ناهنجاریهای فک و دندانها میشود.
امروزه برای ایجاد زیبایی بیشتر در طول درمان با ارتودنسی از ارتودنسی نامرئی استفاده میشود. در این روش پزشک از تجهیزاتی بهره میبرد که کمتر در معرض دید باشد یا اصلاً دیده نشود. در واقع این یکی از مزایای ارتودنسی نامرئی است. میزان تقاضا برای این روش معمولاً در سنین بزرگسالی است. ارتودنسی نامرئی به سه روش انجام میشود. در ادامه به بیان این سه روش میپردازیم.
انواع ارتودنسیهای نامرئی
به علت تقاضای زیاد بزرگسالان برای انجام ارتودنسی نامرئی متخصصان هر ساله در این زمینه به مطالعه برای یافتن روشهای نوین میپردازند. از این رو تا به حال سه روش برای اجرای این روش ابداع شده است. ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی با مواد همرنگ و ارتودنسی با پلاکهای شفاف، انواع مختلف این نوع ارتودنسی هستند.
مهمترین تفاوت میان این سه روش قابلیت تحرک آنها است. در این میان تنها ارتودنسی با پلاک شفاف متحرک بوده و قابلیت خارج شدن از دهان را دارد. دو نوع دیگر ارتودنسی ثابت هستند و تنها توسط پزشک قابلیت جابجایی دارند.
مراحل اجرای ارتودنسی نامرئی
دوره درمان ناهنجاریها با ارتودنسی مستقیماً به میزان ناهنجاریهای موجود بستگی دارد. طول این دوره گاه از یک سال تا دو سال به درازا میانجامد. مراحل ارتودنسی نامرئی در همه روشها تقریباً یکسان است. پس از معاینه و قالب گیری، روش مناسب برای بیمار انتخاب و اجرا میشود. با توجه به طول درمان، پزشک متخصص در هر معاینه میزان نیروهای وارده را تغییر میدهد تا به هدف مورد نظر برسد.
در ارتودنسی به روش لینگوال، براکتها به قسمت داخلی دندانها چسبانده میشوند تا هنگام باز شدن دهان دیده نشوند. اما این روش با توجه به آسیبی که به زبان وارد میکند و در فضای داخل دهان ایجاد مزاحمت میکند در میان روشهای دیگر خیلی محبوب نیست. لازم به ذکر است که در این روش احتمال شکستن براکتها هم وجود دارد.
در ارتودنسی نامرئی به روش پلاکهای شفاف، امکان جابجایی و خروج از دهان توسط بیمار وجود دارد. این پلاکها هر ماه یک یا دو بار بسته به تشخیص پزشک نیاز به تعویض دارند تا روند درمان تکمیل شود. مزیت این روش نسبت به مدلهای دیگر این است که به هنگام باز شدن دهان هیچ گونه سیم یا براکتی دیده نمیشود بنابراین در میان متقاضیان بسیار محبوب است. در واقع این نوع ارتودنسی بدون سیم است که به آنها الاینر یا ردیف کنندههای دندانی میگویند. طراحی و ساخت ردیف کنندهها یا همان پلاکهای شفاف در این روش به کمک رایانه و تکنولوژی CAD/CAM انجام میشود. این الاینرها با ایجاد نیروهای بسیار کم به دندانها در طول هر ماه چیزی حدود 0.5 میلی متر میتواند دندانها را حرکت دهد. این کار تا پایان روند درمان ادامه دارد.
در ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ، براکتها از جنس سرامیک یا پلاستیک همرنگ با دندانها هستند و روی دندانها چسبانده میشوند. این روش نسبت به روشهای قبلی دارای دوام بیشتر بوده و آسیبی به زبان و نوع گفتار بیمار وارد نمیکند.
مزایای ارتودنسیهای نامرئی
از مزایای ارتودنسی نامرئی میتوان به دیده نشدن براکتها اشاره کرد. همچنین در مقایسه با ارتودنسیهای قدیمی میزان آسیب به دندانها کمتر است. علاوه بر این با انتخاب نوع متحرک، غذا خوردن و مسواک زدن آسانتر میشود. زمان ویزیت در این نوع ارتودنسی کمتر است. مزاحمت سیم و براکتها برای زبان و نوع گفتار بیمار در این نوع حذف شده است.
مطالب مرتبط
نظرات
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ortodonsi.com/